Print Friendly, PDF & Email

JA N’HI HA PROU! AIXÒ SÍ QUE ÉS UN ERO ENCOBERT!

 Després dels resultats provisionals de les adjudicacions d’estiu, coincidint en un dia de vaga, de nou s’evidencia la preocupant situació de les treballadores de l’educació pública del nostre país. Un dia més hem de veure com els Decrets desplegats per l’administració (Decret de plantilles i Decret de direccions) permeten que treballadores amb dècades d’experiència quedin sense vacant i, per tant, sense perspectiva d’obtenir un lloc de treball el curs vinent.

Tants anys d’entrega a la professió i a un pas de l’abisme: les adjudicacions extraordinàries de juliol i de finals d’agost seran la darrera oportunitat d’aconseguir una plaça per a tot el curs. Després de molts anys encadenant vacant, deixant-se la pell a les aules i garantint la qualitat de l’educació al nostre país, l’administració fa fora als seus treballadors i treballadores de forma encoberta, sense cap compensació econòmica per la seva antiguitat (com sí tindrien dret a una empresa privada) i sense oferir cap mena de garantia d’ocupació, pla d’inserció o alternativa possible.

Interins i interines que ja amb una certa edat haurien de poder gaudir d’unes bones condicions laborals, en consonància amb la seva antiguitat, hauran de desplaçar-se d’aquí cap allà, per anar cobrint les respectives substitucions a les quals, amb sort, podran ser nomenades. La crua realitat a l’educació pública del nostre país és la d’un veritable ERO encobert que pot deixar centenars de persones sense perspectives de feina. Un ERO que es produeix any rere any.

Com hem arribat a aquesta situació?

Les direccions dels centres educatius poden escollir, de manera arbitrària, una part molt important de la composició del seu claustre.

Docents amb una experiència mínima de 12 mesos poden optar a les propostes de continuïtat, passant per sobre d’altres docents amb més antiguitat als centres. Això vol dir que treballadors amb molts anys d’experiència en el centre són expulsats a la borsa sense cap mena d’indemnització.

3000 vacants menys. L’eliminació de places de reforç covid impedirà fer front a augments de ràtio i rebaixarà la qualitat de l’educació. Una altra conseqüència de la nefasta gestió del Sr. Cambray al capdavant del Departament d’Educació.

Això sí que és un ERO encobert! Places de perfils assignades abans de fer les entrevistes, persones amb números baixos sense plaça, treballadors i treballadores amb més antiguitat i, per tant, més costoses cap a la borsa sense cap mena d’indemnització… Tot propiciat per un procediment opac i gens transparent.

La UGT fa més de 10 anys que lluitem judicialment i sindicalment en contra d’un Decret de Plantilles que menysprea l’experiència laboral del professorat, fomenta el possible servilisme de qui vol ser reclamat i elimina, de facto, els mèrits acumulats a la borsa de treball docent. Tot un despropòsit i un gran escàndol.

La situació es pot revertir però manca voluntat política per fer-ho. Obrim els ulls d’una vegada per totes, i lluitem pels nostres drets i per la democratització de l’educació pública del nostre país. Al govern actual li preocupa més el màrqueting que l’educació i qui hi treballa. L’únic interès és el de transmetre una falsa imatge de consens i diàleg venuda, en especial, pels mitjans de comunicació afectes al govern de la Generalitat. L’educació no és una prioritat pel govern del nostre país i mai no ho ha estat.