Print Friendly, PDF & Email

Benvolgudes i benvolguts companys i companyes.
Davant aquestes temperatures tan exagerades que tenim aquest mes de setembre, ens veiem amb la necessitat compartir aquesta informació que ja us vam fer arribar el passat mes de juny:

https://publica.cat/altes-temperatures-als-centres/

Aquí ja vam compartir  amb vosaltres què fer i com actuar si les altes temperatures continuen i voleu prendre mesures.

Per la nostra banda els i les delegades de salut, ja hem portat el tema (des del mes de juny) als comitès dels territoris i a la Paritària de salut d’educació (el màxim òrgan de prevenció de riscos que tenim).  Veient la manca de mesures de prevenció que s’estan portant a terme ho portarem a la Paritària General de tota Catalunya, on ens trobem tots els Departaments de la funció pública, per reclamar un pla de prevenció.

Alts càrrecs del Departament Diuen que “no és sostenible” dotar els centres de mesures que garanteixin el confort tèrmic, i qui ho diuen, tenen un aire condicionat al seu despatx.
Diuen que és perquè “ens tanquem a les aules i no fem ventilació creuada,” literalment, tot responsabilitzant, com sempre, a les treballadores i responsables del centre, menyspreant i abusant de la seva situació de superioritat per culpabilitzar-nos, en lloc de prendre mesures, que és el que haurien de fer els màxims responsables de l’educació del país. Indignant és poc.

A l’enllaç s’explica els passos que cal fer si la situació arriba al límit i compromet la salut i la seguretat de les treballadores (un cop de calor podria arribar a ser mortal).
La normativa “passa la pilota” a la teulada dels centres, les direccions dels quals seran les responsables de prendre la decisió de portar el tema a inspecció de treball, després d’haver fet un registre de temperatures.

Des de l’UGT proposem:
– Els edificis educatius públics, tenen el gran avantatge de tenir espai per poder instal·lar plaques solars que podrien garantir la sostenibilitat, el baix cost i l’autogestió energètica que suposaria la instal.laciò d’aparells de refrigeració.

-Proposem fer una dotació d’estructures que permetin instal·lar mesures que garanteixin el confort tèrmic, com determina la llei de prevenció  de riscos i que determina com a franja d’interval de confort tèrmic, la que va entre 19 i 27 graus.
– Pensem que el tema de dotar de “ventiladors els centres on faci més calor” és insuficient, per no dir directament que és una presa de pèl. Ara farem una competició a veure a on fa més calor? Surrealista és poc.
-Demanem que el Departament treballi de manera conjunta amb altres departaments i agents municipals per fer dels patis escolars espais més naturals, amb vegetació i arbres que puguin fer ombra i ajudi a oferir un espai amb espais diversificats i refugis tèrmics.
-Demanem que les mesures preses per part del servei de prevenció de riscos siguin reals i no sigui únicament enviar per mail una infografia on es digui que portem roba fresca, obrim finestres i beguem aigua fresca. Amb tot el respecte; això ja ho sabem fer nosaltres, per pur instint de supervivència. No volem paternalismes, volem mesures físiques reals!!
-Us convidem a les escoles a  fer arribar el missatge a les famílies, perquè sumem forces davant l’administració a través de les plataformes i òrgans de representació que tenim al nostre abast. Cal que fem sentir quines són les condicions a les quals es troben els nostres companys/es, fills/es, alumnes…  als nostres centres.

Les delegades i delegats dels serveis públics de la UGT estem molt pendent respecte la situació de les temperatures als centres educatius,  és quelcom que ens preocupa molt i continuarem deixant en evidència al Departament d’Educació en totes i cadascuna de les situacions que suposin una manca compromís amb l’Educació del nostre país. 

UGT Educació Pública