La Plataforma Ciències en Perill, UGT, juntament amb sindicats de professorat, sindicats d’estudiants, associacions estudiantils, comunitat científica i altres entitats, ens vam concentrar el passat 9 d’abril a les 18h  davant de la Generalitat per exigir que les decisions educatives es prenguin amb criteris pedagògics i no polítics.

Des de la UGT Educació Pública hem liderat una ferma defensa de la transparència i, com vam publicar el 26 de febrer, UGT hem exigit la publicació del requeriment del Ministeri d’Educació sobre el currículum de batxillerat, que el Departament es nega a fer públic. Malgrat els obstacles, hem sol·licitat oficialment aquesta informació tant al Ministeri com al Departament, i davant les negatives injustificades, hem presentat reclamacions formals al Consell de Transparència i estem preparats per recórrer a la GAIP. Denunciem l’incompliment reiterat de la llei de transparència i reclamem una gestió clara i accessible de la informació pública.

 

Comunicat sindical conjunt          

“Bona tarda a tothom,

Avui en una situació inèdita fins ara, ens hem concentrat diverses entitats, institucions, plataformes i sindicats del món educatiu, acadèmic i de la societat en general per fer palès el malestar que ha creat en la comunitat educativa la proposta de fusió de les matèries de ciències i la reestructuració curricular del batxillerat del Departament d’Educació i Formació Professional. Els representants sindicals aquí presents, expressem el nostre total rebuig a aquesta proposta ja que considerem que aquesta mesura suposa un nou retrocés en la qualitat educativa i un atac a l’especialització científica.    

Els motius de la nostra disconformitat són els següents:

  • En primer lloc, l’impacte negatiu que pot tenir en la qualitat de l’ensenyament científic que ja ve tocada d’etapes anteriors per la reducció horària, de continguts i estructuració curricular deficitària i ineficaç duta a terme amb l’aplicació de la nova llei estatal i la seva adaptació i concreció a Catalunya tal i com s’explica en l’informe elaborat per la plataforma de Ciències en Perill. La nova proposta farà inviable una formació científica rigorosa i de qualitat per donar a l’alumnat els coneixements i les eines fonamentals de cara al seu futur acadèmic, professional i de progrés individual i social.
  • En segon terme, suposarà un augment de la desigualtat entre centres i alumnes alumnat/joves donat que l’oferta de matèries optatives per compensar aquesta pèrdua d’hores no garanteix cap equitat, ja que dependrà dels recursos de cada centre i de les possibilitats reals i tria per part de l’alumnat d’accedir-hi. Això incrementarà la desigualtat educativa, amb alumnat que podrà accedir a una formació més completa en ciències i d’altres que veuran la seva formació minvada. Un cop més el decret d’autonomia de centres (que és d’aplicació i vigent únicament a Catalunya) impossibilita qualsevol intent de garantia d’igualtat d’oportunitats i de formació als alumnes del nostre país.
  • En tercer lloc el nostre rebuig a una nova decisió unilateral sense consens amb la comunitat educativa. El Departament ha impulsat aquesta reforma sense escoltar les aportacions del professorat, dels sindicats i de les institucions científiques i acadèmiques. Qualsevol canvi curricular ha de ser fruit del diàleg i el consens, garantint que es respectin les necessitats formatives de l’alumnat i les condicions laborals del professorat. Aquests, són valors essencials per tenir un sistema educatiu democràtic, de qualitat i equitatiu que desgraciadament hem anat perdent al llarg dels últims anys.
  • Per acabar, volem reivindicar que sense una formació científica de qualitat ens trobem davant un nou retrocés com a país; Catalunya ha estat i és un referent internacional en formació i recerca científica tot i les mancances que perduren des de fa molts anys pel que fa a inversió i d’aposta política per tenir un teixit d’institucions i centres d’investigació de primer ordre i unes condicions laborals dignes i estables. Tot i aquestes mancances els i les científiques que han sortit dels nostres centres educatius han demostrat sobradament la seva qualitat i continuen situant a Catalunya com a referència en moltes disciplines científiques. Sense una formació adequada però, perdrem aquest potencial acadèmic, social i humà tan essencial.

Per tots aquests motius, els sindicats reclamem:

  • Que el Departament d’Educació retiri la proposta de fusió de les assignatures científiques de 1r de batxillerat
  • Que s’assegui a negociar amb la comunitat educativa una solució que preservi la qualitat de l’ensenyament científic així com un currículum de batxillerat globalment consensuat i ben estructurat.
  • Transparència democràtica cap als seus treballadors i treballadores i a la societat en general
  • Que publiquin i informin degudament del requeriment estatal així com que no utilitzin subterfugis ni mitges veritats quan es comuniquin els canvis curriculars en els mitjans de comunicació.”

No permetrem que aquesta reforma es tiri endavant, defensarem el dret a una educació científica de qualitat.”

 

 

On està? No el veiem. On està el Requeriment?