EL DEPARTAMENT D’EDUCACIÓ INCOMPLEIX UNA SENTÈNCIA DEL TRIBUNA SUPREM.
AQUESTA SENTENCIA INSTA A L’ADMINISTRACIÓ A LA CONCESSIÓ DE 6 SETMANES MÉS DE PERMÍS PER CURA DE FILL A UNA PROGENITORA DE FAMILIA MONOPARENTAL
A data 10 de maig es publica una nota informativa per part de la Directora General de Funció Pública on es recull la nova disposició addicional quarta de la Llei 8/2006, de 5 de juliol, de mesures de conciliació de la vida personal, familiar i laboral del personal al servei de les administracions públiques de Catalunya, al qual el nostre col·lectiu docent es troba inclòs.
Aquesta mesura va entrar en vigor el dia 12 d’abril de 2024, d’acord amb el previst a la disposició final segona del mateix Decret llei 3/2024, de 9 d’abril: l’ampliació en deu setmanes del permís per naixement i del permís per adopció, per guarda amb finalitats d’adopció, o acolliment, tant temporal com permanent, en el supòsit dels progenitors o progenitores de famílies monoparentals amb guarda legal exclusiva del fill o filla i estableix que:
1) Les persones progenitores d’una família monoparental que prestin serveis a l’Administració de la Generalitat de Catalunya, tenen dret a gaudir d’un permís de 26 setmanes per naixement o per adopció, per guarda amb finalitats d’adopció, o acolliment, tant temporal com permanent, a partir del dia 12 d’abril de 2024.
2) Les 10 setmanes addicionals previstes a la Llei 8/2006, de 5 de juliol, aniran a càrrec de la mateixa Administració de la Generalitat de Catalunya mentre no es modifiqui la normativa de la Seguretat Social que ampliï la prestació a càrrec de l’INSS i la corresponent adequació de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic. Així, quan es produeixi aquesta modificació normativa, aquesta mesura quedarà sense efectes i s’aplicarà en els termes en què s’hagi establert legalment.
- En quina situació van quedar llavors progenitors o progenitores de famílies monoparentals amb guarda legal exclusiva del fill o filla si els seus fills havien nascut abans del 12 d’abril del 2024 i el més important, en quina situació quedaven aquests infants?
Recordem que fins ara la normativa no establia que aquesta cura era un dret de l’infant, un infant que no havia de ser discriminat en funció de la seva estructura familiar, recordem que un dels quatre principis bàsics de la Convenció sobre els drets de l’infant és la no discriminació, tot individu és titular dels drets i llibertats que s’hi reconeixen sense distinció de cap mena, ja sia de raça, color de la pell, sexe, naixement o altra condició.
La normativa es basava en el dret del treballador/a i el resultat en l’aplicació d’aquesta era que: infants nascuts en famílies monoparentals només tenien el dret a la cura durant setze setmanes mentre que els nascuts en una estructura biparental, tenien dret a la cura de setze setmanes per cadascun dels seus progenitors temps que, a la pràctica suposava vint-i-sis setmanes.
La lluita d’aquestes famílies perquè els seus infants tinguin els mateixos drets que la resta davant la llei, ja des del moment en què neixen, ha passat per anys de procediments i sentències.
Finalment, el TSJ ha donat la raó als infants: tenen el mateix dret a la cura.
Malgrat això, el Departament d’Educació amb el seu silenci administratiu, dona resposta incomplint una sentència en ferm i continua negant a una criatura uns drets que li són inherents en néixer.
Una sentència lluitada i guanyada per UGT Serveis Públics.
UGT educació reclama que el Departament doni resposta a aquesta familia i a aquesta criatura complint aquesta sentència en ferm perquè ja ha quedat clar, una vegada més, que tots els infants tenen els mateixos drets.
UGT EDUCACIÓ PÚBLICA
#AixoNoFunciona