Print Friendly, PDF & Email

La UGT ens hem infiltrat en el procediment de les places estructurals, aquelles que es decideixen portant a terme entrevistes a docents, previ enviament del currículum, com a qualsevol escola concertada o privada.

Fa temps que com a sindicat ens oposem frontalment, i fins i tot hem portat als tribunals aquest procediment per no respectar als principis d’igualtat, mèrit i capacitat.

El passat 29 de maig el nostre company Jordi Perales va penjar a les xarxes el seu testimoni directe de la seva insvestigació. Llegiu perquè n’hi ha per a sucar-hi pa.

“Una de les qüestions més polèmiques dels darrers anys són les famoses entrevistes per a places estructurals. Com deia la @samantavillar, “Es mejor vivirlo que contarlo” i m’he presentat a algunes entrevistes.

Òbviament, l’objectiu era deixar en evidència alguns casos d’adjudicació a dit. I Déu n’hi do el que he viscut.

Cal dir que m’he presentat a places de primària, perquè a més a més de profe de secundària, també soc mestre. Concretament a places amb perfil TIC, ja siguin de Primària o de Primària (música). I el que m’he trobat ha estat pitjor del que es denuncia.

Relato en aquest fil 1 sola plaça. La plaça en concret era de PMU+TIC. Una plaça “ideal” per al meu currículum, així que m’assegurava que em citessin per una entrevista.

Ho envio un diumenge a la nit i el dimarts rebo convocatòria per dimecres en horari laboral. Els dic que ho sento, però que a aquella hora no puc. Quedem l’endemà, dijous, a les 3 de la tarda. Torno a pensar: com dimonis s’atreveixen a fer les entrevistes en horari laboral quan no tenim permís per a deixar el treball?

Per fi arriba dijous a les 15’00h. Arribo a l’escola, plovent a bots i barrals, aparco com puc, i entro. M’espera la secretària i el primer que em diu és que l’entrevista la farà ella sola, que la cap d’estudis està de viatge i la directora no es troba bé.

Començo a pensar que potser és tot una càmera oculta i que m’han “pillat”. No pot ser que ho posin tot tan extremadament fàcil per a reclamar administrativament aquesta plaça. L’entrevista comença i l’entrevistadora no sap ni què preguntar.

Al cap de 3 minuts em diu: “Bé, si vols preguntar tu…”. Li contesto: “Dona, és una entrevista per a valorar la meva idoneïtat, no em pertoca a mi preguntar”. I allà estàvem com dos estaquirots… Al final opto per vendre’m una mica, jo pensava: “Almenys que ho tinguin difícil”.

L’entrevistadora no deia “ni mu”, ni prenia cap nota. Al final, deixo de parlar i es fa el silenci. Em diu: “Bé, doncs ja li passaré tota la informació a la directora perquè decideixi”. Per dintre no podia parar de riure. Resulta que les entrevistes les han de fer 3 persones.

Acaba l’entrevista i jo callat. Marxo enmig d’un diluvi i acabo amb pantalons i sabates xopes i pensant: “Com s’han de sentir la resta d’aspirants? Això és d’escàndol”. Òbviament, només quedava rebre la confirmació de la decisió, que ja estava presa abans de qualsevol entrevista.

I divendres a la tarda, vaig rebre el mail comunicant: “Bones Jordi; des de l’Equip directiu de l’escola XXX volem agrair el teu interès. Sabem del teu ampli currículum, però finalment hem escollit a un altre candidat. Moltes gràcies. Equip directiu”.

Em pregunto… Com han fet la selecció si només em va entrevistar una sola persona? Com s’atrevirà la directora a fer una proposta de nomenament pel procediment d’entrevista si ella no ha participat en les entrevistes? Quin megacurrículum tindrà la persona seleccionada?

Així que opto per sol·licitar accés a l’expedient com a persona interessada i li demano diversa documentació (per evalisa), com la valoració de tots els candidats. I així estem des de divendres passat (avui deuen fer festa a l’escola). Continuarà…

ACTUALITZACIÓ: Sembla que la direcció del centre no sap obrir una e-valisa… O potser no hi ha internet al centre? O l’antivirus bloqueja la pàgina? O el gos s’ha menjat la contrasenya?”

Com a UGT Educació Pública hem volgut denunciar aquest fet, com a representació d’allò que succeeix de forma reiterada arreu del territori i com a exemple d’allò que el Departament contínuament nega a les Meses Sectorials, eludint la seva responsabilitat que, per cert, està tipificat a l’EBEP com a falta molt greu (“g) L’incompliment notori de les funcions essencials inherents al lloc de treball o funcions encomanades”).

Fa temps que recollim els testimonis de persones que denuncien situacions semblants o pitjors, inclús havent de respondre a preguntes de caràcter personal durant l’entrevista relacionada amb la seva intenció de ser pare/mare.

Ara mateix, no hi ha cap dubte que aquestes situacions irregulars existeixen, tenim testimoni directe i UGT demanem que el Departament respongui a aquesta situació i determini les accions corresponents. 

UGT Educació Pública