Print Friendly, PDF & Email

Vull deixar clar que el que parlaré encara ho ha d’aprovar el parlament de Catalunya. Si recordem la normativa que ens regíem l’any passat feia que a partir del 3 mes només es cobraria el 75%.

Aquesta normativa  entrava en conflicte amb la nova que ve de l’estat espanyol, on redueix la prestació a l’inici i no al tercer mes com feia Catalunya.

Com quedarà ara? Tot indica que la Generalitat  assumirà la normativa de l’estat espanyol. En que diu el següent text literal del RDL 20/2012 en el seu article 9:

ARTICLE 9

a)    Incapacitat temporal per contingències comunes:
– Durant els tres primers dies, es podrà reconèixer un complement retributiu fins arribar com a màxim el cinquanta per cent de les retribucions que es percebin el mes anterior al de causar la incapacitat.
– Des del dia quart fins al vintè, ambdós inclosos, el complement que es pugui sumar a la prestació econòmica reconeguda per la Seguretat Social ha de ser tal que, en cap cas, sumades ambdues quantitats, se superi el setanta-cinc per cent de les retribucions que vinguessin corresponent a aquest personal en el mes anterior a causar la incapacitat.
– A partir del dia vint primer i fins el norantè, ambdós inclosos, podrà reconèixer la totalitat de les retribucions bàsiques, de la prestació per fill a càrrec, si s’escau, i de les retribucions complementàries.

b) Incapacitat temporal derivada de contingències professionals:
– Des del primer dia, es percebrà la prestació fins a arribar com a màxim el cent per cent de les retribucions que vinguessin corresponent a aquest personal en el mes anterior a causar la incapacitat.

 

Ahir en la taula de negociació de funció pública es va acordar:

Del 0 al 3 dia – 50 % de les retribucions.

Del 4 al 20 dia- 75% de les retribucions

Del 21 dia en endavant – 100% de les retribucions

Tot i així, en cas de malaltia professional seguirem cobrant el 100% del sou. A més en caràcter excepcional pot aplicar-se excepcions. Aquestes excepcions d’entrades segures seran per embaràs i per violències de gèneres. També es va acordar en la taula de negociació d’ahir que es faria una comissió de treball per determinar quines operacions quirúrgiques també entrarien en caràcter excepcional.

En definitiva, la Fete-Ugt denuncia que evidentment no està d’acord amb cap de les dos normatives que han aparegut ni l’estatal ni la de la Generalitat. Perquè la idea bàsica d’aquestes normatives és que els funcionaris estem sempre malalts i no fem la nostra feina.

Però com a mínim ara companys que estan amb càncers i malalties de llarga duració hem aconseguit que cobraran el 100% la Fete-Ugt ja va denunciar d’aquesta conseqüència. Seguirem treballant perquè no s’eliminin drets amb la única justificació que no fem la nostra feina.

17 thoughts on “La nova normativa sobre les baixes laborals”
  1. Hola
    tinc un contracte de becaria i he estat dos cops de baixa per angines. Em van descomptar part del sou. La meva pregunta es: si el meu periode de beca eren 12 mesos, m’haurien de sumar aquests dies de baixa al final del periode de beca? No entenc perque ho fan amb malaltia llarga pero no amb malaltia curta, son un parell de setmanes. Aniria molt be. Merci

  2. Treballo de professor en un institut públic. Soc funcionari. El mes d’abril vaig patir un accident laboral (peroné trencat amb complicacions). Les vacances són el mes d’agost, però degut a la convalescència/repòs no vaig poder-les fer. Demà, 23 de setembre, em donen l’alta.
    PREGUNTA:
    Tinc dret a demanar poder fer les vacances ara?
    En cas afirmatiu, sabeu quina llei ampara aquest dret (per poder-la posar en l’escrit de sol·licitud).

  3. M’han fet una mastopexia i he estat 8 dies de baixa (comptant dissabte i diumenge) . A la nòmina m’ han tret més de 300 €. Puc reclamar la seva devolució?

    1. Si, al ser una operació, demana certificat al metge de que era període de convalescència

  4. PROPERAMENT HAIG DE SOTMETREM A UNA OPERACIÓ AL COLÇE ALLIBERAMENT DELS ROTULIANS.
    CONSTA COM BAIXA COMÚ /APLICANT EL BAREM DE MALALTIA COMUNA O BÉ ES CONSIDERA COM A 100%
    GRACIES

  5. I si t’has de sotmetre a una operaciÓ,com ara una septoplastia perque es força urgent?

  6. Cada vegada esteu pitjor,però jo he vist i he substituit molts que s’han aprofitat i desprès de dir que estaven malalts han eixit per la TV local amb un preciós vestit de festera o han tornat a la vesprada amb un pentinat acabat de fer a la perruqueria.Qui estiga malalt que ho justifique, que sempre envien algú. Qui se n’aprofite faltant dia si, dos no, un si…..que ho justifique. la veritat és que per uns caradures ho esteu pagant tots i jo també he acabat més que farta.

    1. El problema és justament fer pagar justos per pecadors, tots sabem qui són els que abusen i no són ni de bon tros la majoria.

  7. Jo de tant en tant em quedo enganxada de l’esquena, per una lumbàlgia o una ciàtica, degut a la postura forçada quan atenc als alumnes, o per la tensió que suposa sovint la feina. Jo com la Gemma tampoc pateixo d’aquesta dolència quan estic de vacances. Es considera malaltia professional?

    1. Encara no ho és. Però la Fete-UGt vol aconseguir que això sigui una malaltia professional. I ho portarem a la taula de negociació.

  8. I la faringitis està considerada malaltia professional? Perquè jo quan estic de vacances no l’agafo mai, però és començar amb la calefacció i xerrant tot el dia a l’escola i és una darrera l’altra, aixó sí, no agafo la baixa fins que no estic sense veu completament i a més de 39 de febre (el metge em va dir que per un nen que jo pugui contagiar, hi hauria 10 que em contagiessin a mi…)… És vergonyós tot plegat… en fi…

Comments are closed.