Print Friendly, PDF & Email

LA UGT DENUNCIA NOVAMENT LES FUTURES CONDICIONS DE LA BORSA DE LES PERSONES INTERINES DOCENTS

En la darrera mesa sectorial de personal docent no universitari, el Departament ha tornat a “informar” de les seves imposicions. Dia a dia, l’equip de Cambray en la seva campanya de “transformació educativa”, el que fa en realitat és augmentar la precarietat del personal docent. Avui li ha tocat escanyar una mica més al professorat més feble: els substituts i les substitutes.

Segons ens van comunicar, una de les principals novetats de la borsa del proper curs 2023-24 serà que l’àrea mínima a demanar en un servei territorial és una comarca, i al Consorci d’Educació de Barcelona, un districte. a instàncies nostres, vam preguntar al Departament si hi havia hagut algun nou canvi, us adjuntem la seva resposta:

“La Resolució de la directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, per la qual s’estableixen les bases per a l’actualització i modificació de les dades de les persones que integren la borsa de treball de personal interí docent per al curs 2023-2024 pel que fa a la consulta i modificació que les persones poden fer del 4 al 15 de maig, és a dir actualment i per a l’inici del curs 23-24, estableix:

Una vegada escollida l’àrea territorial preferent, es poden demanar, per ordre de preferència, municipis (en el cas del Consorci d’Educació de Barcelona districtes), comarques o l’àrea territorial, sense que sigui necessari completar tot el territori. El fet de sol·licitar, dins els àmbits territorials, l’àrea territorial sencera, implica demanar tot el territori dels serveis territorials i comporta l’obligatorietat d’acceptar els llocs de treball adjudicats en tot el territori”

Això què implica? El Departament es carrega, per imposició, la possibilitat de demanar lliurement  els municipis de l’aplicatiu de la borsa.

L’argumentació del Departament d’Educació és que així els nomenaments de major durada i jornada seran per aquelles persones amb millor número i no dependrà de l’ordre de municipis triat. Aquest canvi proposat pel Departament d’Educació comporta greus complicacions a les persones interines a les comarques grans que a més estan mal comunicades amb transport públic, com per exemple la vegueria Penedès o Alt Pirineu Aran. Si l’aplicatiu no permet prioritzar municipis, més que una solució és un problema, tal com podem comprovar amb testimonis de persones potencialment afectades que ja han fet saltar la veu d’alarma per les xarxes socials i adreçant-se al nostre sindicat.

Aquesta nova regulació, vulnera el dret de les persones interines a triar la preferència de les peticions en funció de la seva possibilitat de mobilitat, de la proximitat al seu lloc de residència habitual. L’Administració hauria de tenir en compte aquest factor, ja que és un dels temes pendents: la intramobilitat comarcal.

Des de la UGT no entenem que el Departament es mostri inflexible, ja que tots els sindicats hem manifestat el nostre  rebuig a la darrera ocurrència de la Conselleria. Pensem que no toca fer experiments d’aquest tipus, especialment en un moment on no tenim persones substitutes a les borses. D’aquesta manera l’única cosa que aconseguiran els serveis territorials són renúncies per part del professorat que no pugui desplaçar-se al destí assignat. Per citar un exemple: Pontons, Torrelles de Foix o Olesa de Bonesvalls a l’Alt Penedès si no tens cotxe difícilment es pot accedir amb transport públic.

La Plataforma de Docents Substituts/es per l’ordenació de de municipis ha convocat una concentració el dia 20 de maig a la plaça Sant Jaume de Barcelona a les 12h.

Us fem a mans el comunicat de la Plataforma:

COMUNICAT Ordenacio Municipis 

PREMSA:

EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

ELMON.CAT

Xarxa de televisions locals