Print Friendly, PDF & Email

Davant l’anunci per part de la consellera d’Ensenyament, del tancament el proper curs d’un mínim de 67 aules de P3 a l’ensenyament públic i 3 a escoles concertades, la UGT de Catalunya tornem a insistir en la necessitat de reduir les ràtios per evitar aquestes situacions.

Finalment, serem un cop més les famílies i les treballadores i treballadors qui pagarem les conseqüències de la manca de planificació del Govern. Les nenes i nens no neixen amb tres anys i, per tant, una bona planificació per part del Departament d’Ensenyament hauria d’haver evitat arribar a aquesta situació. La inversió de la piràmide demogràfica era perfectament previsible, però aquests darrers anys el Departament d’Ensenyament no ha fet la feina que li tocava. No ha reforçat el servei de les Oficines Municipals d’Escolarització, per exemple, per fer un repartiment de l’alumnat a P3 que garantís la continuïtat de línies i escoles. No s’ha treballat en la construcció d’instituts per acollir l’increment d’alumnat que es produirà enguany. No s’ha elaborat un mapa de centres per treballar en un model que garanteixi l’estabilitat del sistema.

Segons un estudi de 2014 de la Comissió Europea, el número d’alumnes per grup a Espanya és el mateix que països com Alemanya, Grècia, Portugal, Anglaterra i Àustria. La diferència és que la ràtio és de 14 alumnes per adult (a Espanya és de 25). El mateix informe afirma que, després de França, Espanya té la pitjor ràtio d’Europa a nivell 3-6 i la pitjor d’Europa a 0-3. També denuncia que en molts casos la ràtio adult/nen sigui la mateixa a infantil, primària i, en moltes ocasions, a secundària.

Un cop més, doncs, perdem l’oportunitat de millorar la qualitat del nostre sistema educatiu per valoracions amb criteris purament econòmics. La UGT de Catalunya exigim un cop més la reducció de les ràtios a nivells europeus i la planificació educativa com a guió de treball del Govern.