UGT Educació Pública denuncia la decisió del Departament d’Educació de suprimir 111 línies d’escoles públiques de cara al curs 2025-2026. Aquesta mesura representa una greu retallada en els recursos destinats a l’educació i posa en risc la qualitat de l’ensenyament. L’educació necessita una aposta decidida per part de l’administració, no una reducció que afecta directament l’alumnat i el professorat.

L’ anunci del tancament arriba en un moment en què el sistema educatiu afronta reptes importants, com la diversitat a les aules i l’ augment de necessitats educatives específiques.

Les dades de l’Informe PISA evidencien que la reducció de les ràtios és essencial per millorar els resultats acadèmics i garantir una atenció més personalitzada. Així mateix, l’ experiència d’altres països demostra que invertir en una educació forta genera societats més equitatives i preparades per als desafiaments del futur. Però, lluny de seguir aquest camí, el Departament d’Educació aposta per una reducció de grups que dificultarà encara més la feina dels i les docents i empitjorarà les condicions d’aprenentatge.

D’altra banda, fa molts anys que les escoles catalanes tenen mancances estructurals greus, especialment pel que fa a l’atenció de l’alumnat amb necessitats educatives especials. No n’hi ha prou amb un estudi i classificació de l’alumnat per nivells de necessitat, ni amb limitar el nombre d’infants i joves amb més dificultats per aula.

Cal un augment real de recursos, més professionals i una reducció efectiva de les ràtios per garantir una educació inclusiva de qualitat.
El personal docent fa anys que alertem de les necessitats a dins de l’aula, però sense més persones i més temps per atendre-les, la qualitat educativa es veu greument afectada. Si no es prenen mesures urgents, el sistema educatiu s’enfronta a una crisi que impactarà tant en els professionals com en els estudiants i les seves famílies.

A més, aquesta sobrecàrrega de treball, sumada a la manca de recursos i suport, està deteriorant greument la salut física i mental del professorat. Segons les darreres dades, gairebé un 40% dels docents admeten sentir-se emocionalment esgotats, i un de cada quatre ha hagut de recórrer a suport mèdic per estrès o ansietat. La manca de condicions adequades no només afecta la seva motivació i benestar, sinó també la qualitat de l’ensenyament que poden oferir a l’alumnat.

La baixada de la natalitat hauria de ser una oportunitat per repensar el sistema educatiu, augmentar la  inversió -que es troba per sota de la mitjana europea- i millorar la qualitat amb una reducció efectiva de les ràtios i una atenció més individualitzada per a l’alumnat. En comptes d’això, es manté una visió continuista i basada en la retallada de serveis essencials.

Des d’UGT Educació Pública no podem permetre que la manca de planificació condemni el futur del nostre sistema educatiu. Per això,  exigim que:

  • El Departament modifiqui aquesta decisió
  • Estableixi un diàleg real amb la comunitat educativa i els agents socials
  • Garanteixi una educació de qualitat per a tothom augmentant la inversió.
  • La despesa educativa sigui, com a mínim, del 7% del PIB.

MÉS INVERSIÓ, MÉS PROFESSIONALS, MILLORS CONDICIONS!
NO AL TANCAMENT DE LÍNIES!