Els concursos de trasllats són convocats per cadascun dels Departaments amb competències educatives. Tot i això, hi ha unes normes bàsiques comunes que s’han de respectar en les convocatòries autonòmiques.

El termini serà del 5 al 26 de novembre, ambdós inclosos.

Orden EFD/1056/2024, de 1 de octubre, por la que se establecen las normas procedimentales aplicables a los concursos de traslados de ámbito estatal, que deben convocarse durante el curso 2024/2025, para personal funcionario de los Cuerpos docentes

El 17 de juliol es va publicar en el BOE el RD 677/2024 que modifica les puntuacions en els concursos de trasllats de la funció docent establertes prèviament en el RD 1364/2010

Es tracta d’una modificació important perquè apareixen diferents puntuacions respecte al que puntuava fins al moment.

En el nou RD apareixen els següents apartats a puntuar:

1.- Antiguitat, que se subdivideix en dos apartats: antiguitat en el centre i antiguitat en el cos.

2.- Pertinença en el cos de catedràtics

3.- Mèrits acadèmics

4.- Exercici de càrrecs directius i altres funcions

5.- Formació i perfeccionament

6.- Altres mèrits

Tot i que hi ha novetats en tots els apartats, les de més impacte es produeixen en l’apartat d’”antiguitat”, i que provocarà una puntuació substancialment diferent a la de concursos anteriors.

Analitzem a continuació les novetats en els diferents apartats:

1.- Antiguitat (sense puntuació màxima)

1.1.- Antiguitat en el centre

En aquest apartat es puntua la quantitat d’anys que un funcionari ha tingut en propietat una determinada destinació definitiva. Fins al moment les puntuacions que s’atorgaven eren de dos punts el primer i segon curs, quatre punts el tercer curs, i sis el quart i següents. Amb la nova norma, les puntuacions passen a ser de quatre punts el primer i segon any, sis punts el tercer i vuit el quart i següents.

En aquest mateix apartat (punt 1.1.2) es puntuen també les destinacions provisionals obtingudes com a funcionari de carrera (no com a interins, que es puntuen en un altre apartat) S’ha passat de puntuar 2 punts per any a puntuar-ne 4.

A més, en el RD s’aplica allò que a Catalunya ja s’ha vingut aplicant anteriorment, respecte a la puntuació en centres de màxima complexitat. Fins ara la puntuació obtinguda a Catalunya era de 2 punts extra per cada any com a funcionari de carrera amb destinació definitiva en un CMC, a partir d’ara la puntuació serà de 4 punts per any quan s’hagi treballat en un CMC com a funcionari de carrera (encara que no s’hi hagi tingut la destinació definitiva).

1.2.- Antiguitat en el cos

Aquí és on hi ha una de les variacions més importants del concurs de trasllats, i que es produeix arran de la famosa sentència judicial que ordenava puntuar el temps com a treballador/a interí/na.

Per cada any de servei es passa a puntuar 2 punts per any amb independència de si era funcionari de carrera o funcionari interí. Anteriorment ja es puntuava dos punts però només els funcionaris de carrera, i es descartava l’antiguitat com a interins/nes

Es manté en aquest apartat la puntuació per haver impartit docència en altres cossos docents a raó d’1’5 punts per any en docència en cossos docents d’igual o superior categoria i de 0’75 punts per any en docència en cossos docents d’una categoria inferior.

2.- Pertinença en el cos de catedràtics

En aquest punt no hi ha cap tipus de novetat, s’obtenen 5 punts si es pertany a aquest cos.

3.- Mèrits acadèmics (màxim 10 punts, abans 10 punts)

Aquest és un altre dels apartats on hi ha canvis, tot i que no acaben sent tant importants com en altres.

Els doctorats passen a valer 6 punts (en valien 5 fins ara) i els Màsters oficials segueixen valent 3 punts. Tot i això a partir d’aquest moment, es valora més d’un títol (si una persona té dos màsters puntuarà 6 punts, enlloc dels 3 que puntuaven fins ara). Això si, si la via d’accés al doctorat ha estat la del màster, només es puntua pel doctorat, i no pel Màster.

L’antic Diploma d’Estudis Avançats segueix valent 2 punts, amb la mateixa excepció anterior si s’ha accedit al títol de doctor.

Els premis extraordinaris segueixen valent 1 punt.

Les titulacions de grau segueixen valorant-se amb 5 punts (tenint en compte que han de ser diferents de la titulació d’accés a la funció docent). I s’afegeix un apunt important. Si la titulació que s’al·lega prové de l’adaptació/convalidació d’assignatures que impliqui no haver cursat la totalitat de la nova titulació, només puntuarà 2,5 punts.

Per altra banda, les antigues llicenciatures segueixen valent 5 punts i les diplomatures 3.

També puntuen en aquest apartat les diferents titulacions d’FP, ensenyaments artístics, i d’idiomes a raó de 4 punts per cada certificat C2, 3 punts per cada certificat C1, 2 punts per cada B2 i 1 punt per cada B1.

Per cada tìtol de tècnic o tècnica superior d’arts plàstiques i disseny o ensenyaments esportius, i per cada títol professional de música o dansa, 2 punts; sense la limitació d’haver estat utilitzats per a la superació d’un tìtol superior.

4.- Exercici de càrrecs directius i altres funcions (màxim 30 punts, abans 20 punts)

Apareixen també novetats en aquest apartat.

En primer lloc els càrrecs directius augmenten la seva puntuació. Per cada any de director/a es passa a puntuar 4,5 enlloc dels 4 anteriors

Per la resta de càrrecs directius, 3 punts per any enlloc dels 2,5 anteriors.

I finalment les tutories, càrrecs de coordinació i assimilats, passen a puntuar 1,5 punts per any, però en aquest cas, existeix un topall màxim en aquest apartat de 10 punts, que abans no existia. Això farà que a partir dels 7 anys de càrrecs de coordinació ja no es puntuï per aquest subapartat.

5.- Formació i perfeccionament (màxim 15 punts, abans 10)

Un altre dels apartats on s’han introduït novetats

Es passen a puntuar com a puntuar un mínim de 9 punts (sempre i quan s’hagin superat els cursos de formació a raó de 0’1 per cada 10 hores de formació).

També es puntuen els cursos impartits, sense que el Ministeri hagi dictat el mínim de puntuació a atorgar. Ho haurà de concretar el Departament d’Educació.

Cal puntuar en aquest apartat les diferents especialitats habilitades, a través del procediment d’oposició a raó d’un punt per cada especialitat nova adquirida.

I finament, per titulacions d’idiomes (si no s’han puntuat en l’apartat 3), per cada C2 – 4 punts, per cada C1 3 punts, per cada B2 2 punts, i per cada B1 1 punt.

També s’haurà de valorar la competència digital, però el Ministeri deixa en mans del Departament com s’ha de puntuar.

6.- Altres mèrits (màxim 15 punts, abans 15)

En aquest apartat, el Departament podrà incorporar aquells mèrits que consideri necessari convenient, entre els quals hi figuraran necessàriament la tutorització de pràctiques de màsters i graus que condueixin a la formacio pedagògica i didàctica, les tutories de les pràctiques de les oposicions, la participació en tribunals d’oposicions, els premis nacionals o internacionals, les publicacions, etc.

Caldrà veure com queda aquest apartat en la convocatòria que haurà de publicar el Departament.

Cal tenir en compte que aquestes qüestions venen determinades pel Ministeri d’Educació, i que el Departament d’Educació haurà de concretar els aspectes concrets que no estiguin regulats per aquest Reial Decret.

També heu de tenir en compte que, de cara al proper concurs de trasllats, la participació dels docents que encara no han estat nomenats funcionaris de carrera implica no puntuar en cap dels apartats i que l’ordenació s’estableixi a partir del número d’ordre dels diferents concursos d’oposició.