La UGT Educació Pública dona suport a les plataformes Les Plataformes de Ciències en Perill, DocentsCat, DocentsCat-Cast per la Tercera Hora i Docents de Filosofia en la seva demanda d’una taula de negociació real davant els canvis curriculars del Departament d’Educació. La veu dels docents ha de ser escoltada per garantir una educació de qualitat i evitar reformes sense consens que perjudiquin l’alumnat.

Nota de premsa.

“LES PLATAFORMES DE CIÈNCIES EN PERILL, DOCENTSCAT, DOCENTSCAT-CAST PER LA TERCERA HORA I DOCENTS DE FILOSOFIA RECLAMEN UNA TAULA DE NEGOCIACIÓ REAL DAVANT DELS CANVIS CURRICULARS DEL DEPARTAMENT D’EDUCACIÓ

Barcelona, 19 de març de 2025 – Avui, a la Biblioteca de l’Institut Pau Claris de Barcelona, les quatre plataformes de docents ens hem unit, per primera vegada en la història educativa del país, per demanar al Departament d’Educació la creació d’una taula de negociació real amb els professionals de l’educació davant dels canvis imminents que es preveu implementar en el batxillerat.

Denunciem que aquests canvis, per ara, es duran a terme sense un diàleg previ amb els professionals de l’educació i alertem del risc que suposa per a aquesta etapa educativa postobligatòria que les modificacions es facin de manera precipitada i amb poc rigor acadèmic. Per aquest motiu, demanem una taula de negociació que garanteixi una participació democràtica i una presa de decisions inclusiva.

Les plataformes de docents destaquem que la qualitat del batxillerat no pot veure’s compromesa per reformes fetes sense consultar els docents, i molt menys si es duen a terme amb una visió desconnectada de l’educació secundària obligatòria (ESO), etapa que ja presenta dificultats evidenciades en les proves PISA. Considerem que qualsevol canvi en el currículum ha de respondre a criteris didàctics sòlids, amb una visió global i integradora.

A més, el nostre coneixement acadèmic i l’experiència en la gestió diària a les aules són valors fonamentals per garantir una educació de qualitat. Recordem que, en els darrers anys, hem demostrat una gran capacitat d’adaptació als continus canvis normatius, metodològics i tecnològics, malgrat la manca de mitjans i l’augment de la càrrega de treball docent.

Els docents insistim en el fet que existeixen alternatives viables i pedagògicament fonamentades per assegurar una formació rigorosa i coherent per a tot l’alumnat de Catalunya.

Per això, instem el Departament d’Educació a iniciar una negociació real i efectiva abans que es prenguin decisions irrevocables. Massa vegades, els canvis curriculars s’han implementat sense la nostra participació. Ara és el moment d’assegurar-la per evitar una desconnexió encara més accentuada amb la realitat educativa.

Finalment, esperem una resposta del Departament d’Educació i mantenim la nostra disposició a dialogar per trobar solucions que beneficiïn la definició del currículum del batxillerat i l’ESO.”

Arxius adjunts: