Print Friendly, PDF & Email

DEPARTAMENT D’EDUCACIÓ i USTEC CONTINUEN LA COMÈDIA A LA MESA SECTORIAL D’EDUCACIÓ…

Avui trenta-u de maig, hem tingut Mesa Sectorial d’Educació on el segon punt de l’ordre del dia era la presentació d’una Proposta de Resolució de convocatòria pública per a la integració del professorat funcionari de carrera del cos, a extingir, de professors tècnics de formació professional, en el cos de professors d’ensenyament secundari per a publicar-la el mes de juny.

D’entrada hem de dir que els dos “actors principals” d’aquesta comèdia, la Ustec i el Departament, s’han lluït, de forma semblant a la que vam trobar a la darrera mesa sectorial del divendres dia 26 de maig, on després de riure’s a la cara de la resta de sindicats, el conseller Cambray i la Ustec es reunien bilateralment, potser, per tractar com enfocaven certs temes adients als seus interessos.

Doncs bé, el resultat de la mesa d’avui suposem que és fruit d’aquella reunió, on el sindicat populista s’atribueix mèrits que no són seus, sinó d’organitzacions com la UGT que en l’àmbit estatal van fer les reunions necessàries amb el Ministeri d’Educació i Formació Professional, amb els grups parlamentaris del Congrés i en les meses sectorials estatals per a aconseguir l’equiparació salarial del col·lectiu. El 19 de gener del 2021 es va fer un pas endavant, però restava pendent un col·lectiu que no tenia titulació universitària i que no podia ser menystingut ni menyspreat, per això la UGT vam fer diverses propostes, una d’elles una equiparació salarial amb un complement autonòmic independentment de si es tenia titulació universitària o no. Fruit de negociacions amb el grup d’ERC al Parlament i amb d’altres es va aprovar una partida pressupostària, congelada avui pel xantatge del conseller Cambray.

La UGT és un sindicat de classe que aposta per la Formació Professional, tant si és la inicial, com la de l’ocupació com la contínua, no com d’altres que són corporativistes i que ara es volen atribuir el mèrit de l’equiparació salarial del cos de Professorat Tècnic de Formació Professional. Doncs no, cal deixar-ho clar i posar en valor tota feina que ha dedicat la UGT, que va apostar no només per la resolució estatal i per l’autonòmica, sinó per un complement sense distincions de titulació, tal com ha aprovat el Parlament de Catalunya.

UGT ha de reconèixer la bona feina realitzada per l’associació AMITS, o la Xarxa RED PT-FP, incansables en les dignes reivindicacions del col·lectiu PT.

Sempre ho hem dit: fent la mateixa feina cal percebre el mateix sou, sense distincions de titulacions.

El Departament ha fet una proposta avui que té un mèrit: el de ser l’última comunitat autònoma en fer l’equiparació salarial del Professorat Tècnic de Formació Professional, curiosament quan tenim un dèficit enorme de professorat en les borses perquè ni el sou ni les condicions laborals són atractives, ni per captar ni per retenir el talent del professorat d’FP, que té millors ofertes laborals a l’empresa privada, amb incorporació immediata, sense requisit de cap màster i sense estar subjecte a les arbitrarietats del Departament i els seus canvis erràtics.

A més, la proposta d’equiparació salarial aprovada pel Parlament, i en els  pressupostos al desembre, resta paralitzada pel xantatge de l’oferta del Departament del passat 23 de maig, impossible d’acceptar, perquè l’equiparació del professorat tècnic d’FP queda sotmesa a l’acceptació per part del conjunt de forces sindicals de tota la proposta. Si no és així, no tira endavant!

Això és un xantatge pactat? El Departament sap que els sindicats mai signaran una proposta que va a la baixa respecte a la presentada al desembre!

El Departament enganya el Govern i els agents socials quan signa un acord el 27 de març amb UGT, CCOO, PIMEC i Foment on literalment el preàmbul diu:

“La Comissió Rectora del Sistema insta el marc de negociació col·lectiva corresponent a abordar aquest procés d’actualització. Una actualització ja en marxa aquest 2023, aprovada pel Parlament de Catalunya en els pressupostos, amb una partida de 33 M€ per a l’equiparació a nivell retributiu del professorat PTFP amb el professorat de secundària.”

Pel Departament impulsar la negociació col·lectiva és reunir-se en secret amb un sindicat a l’esquena dels altres i torpedinar el que ha aprovat el Parlament supeditant l’equiparació de l’FP a un tot o res, quan aquesta mesura ja està pressupostada?

Com hem arribat fins aquí? L’autoanomenat sindicat majoritari d’educació, normalment estancat a un TOT o RES, el desembre passat va trencar amb la unitat sindical i va deixar al descobert la feblesa de la seva lluita individualista. Aquest Departament, representació de la pitjor política educativa dels darrers anys, ha aprofitat aquesta mostra de feblesa per fer una proposta empitjorada i fragmentar més la lluita social mantenint una reunió únicament amb el sindicat majoritari, provocant el malestar de la resta.

Així el sindicat majoritari aconsegueix alimentar el seu ego. Per contra, al Departament conscient de la feblesa del contrincant no li cal millorar l’oferta i d’aquesta manera continua evitant assumir un deute cap al professorat històric. Un deute que el col.lectiu mereix per dret i entrega durant els pitjors moments dels darrers anys (crisis econòmiques i socials i pandèmia mundial).

El resultat és que l’aplicació l’equiparació salarial del Professorat Tècnic d’FP que hauria d’aplicar-se per dret, com a la resta de Comunitats Autònomes, queda en suspens, segrestada pel xantatge d’una administració que reiteradament esprem el professorat i evita assumir les seves responsabilitats!

Si una cosa tenim clara la UGT és que no cedirem a cap xantatge i que l’equiparació de l’FP no pot endarrerir-se més!

Equiparació salarial del Professorat Tècnic d’FP, immediata i sense condicions!

One thought on “TRILERISME DEL DEPARTAMENT i D’USTEC AMB EL PROFESSORAT TÈCNIC D’FP”

Comments are closed.